Knoeien of groeien

02 januari 2016 door Floris Venneman in Ondernemerschap

2016 is begonnen. Ik kan 2015 achter me laten. Op z’n zachts gezegd een boeiend jaar. Een jaar met uiteraard een flink aantal ups, maar helaas ook erg veel downs. Een jaar waarin ik zoekende ben geweest (uiteraard is die zoektocht met een paar oliebollen en glazen champagne niet ineens voorbij) en een jaar waarin mijn lichaam uiteindelijk een duidelijk signaal heeft afgegeven. Er moeten dingen anders. Tijd voor een reset. Tijd om eens kritisch te kijken naar wie ben ik en waar wil ik heen. Een zoektocht waarbij ik ben begonnen om eens in kaart te brengen waar ik sta (dank Chiel voor je waardevolle hulp hierbij). Confronterend, zeker, maar het leverde ook mooie inzichten op. Inzichten die ik anders zou hebben afgedaan als “zweverig”, maar nu treffend waren. Ik moet meer “zijn” en niet alleen maar “doen”. Ik heb afgelopen jaar vooral gerend, in gaten gesprongen, te weinig tijd genomen om te kijken waar ik eigenlijk heen sprong of waar ik met mijn blinddoek op eigenlijk naar toe aan het rennen was.

Verhalen delen

In 2014 heb ik een prachtig mooi bedrijf overgenomen, een zware, maar ook erg gave uitdaging. Ja, uiteraard, ik ben een opportunist dus heb dingen onderschat, maar er zijn ook uitdagingen en vragen op mijn pad gekomen die ik nooit verwacht had en heb zien aankomen. Dan moet ik helaas constateren dat ik soms ook niet de rust heb gekregen genomen om even stil te staan en “het landschap” te overzien. Even te bepalen waar de échte vragen liggen en of ik deze vragen zelf kon/kan beantwoorden of dat een beetje hulp daarbij geen overbodige luxe is. Mooi is het om te zien dat nu ik daar in mijn directe netwerk over spreek dat er verhalen loskomen, verhalen die mij inzichten geven, mij helpen om keuzes te maken, om te bepalen waar ik wel iets aan kan doen (en wat dan wel precies) en waar ik niks aan kan doen (en dus moet accepteren en los moet laten). Dank aan éénieder die zich aangesproken voelt die bereidt was zijn/haar verhaal met mij te delen.

Wat gaat 2016 worden?

En toen was daar het berichtje van Pieter, we hebben elkaar op Oudjaarsdag uitgebreid gesproken tijdens een prettige lunch, naast de inzichten en tips die hij deelde, stuurde hij me vanochtend een mooie quote: “In sommige jaren kun je groeien en in sommige jaren moet je even knoeien.” Met daarbij de prikkelende vraag: “Wat gaat 2016 voor jou worden?”. Ik moest constateren: 2015 was een jaar van knoeien, maar ik ga van 2016 een jaar van groeien maken.