2012 was een topjaar, op naar 2013

24 december 2012 door Floris Venneman in Algemeen

En zo is het jaar alweer bijna voorbij, tijd dus om even kort terug te blikken op 2012 met een jaaroverzicht. Het was weer een topjaar, met een mooie omzet (lichte groei ten opzicht van 2011), gave projecten (o.a. het realiseren van een online strategie en nieuwe business modellen voor Lippe Wonen), lezingen en dagvoorzitterschappen. Eigenlijk kan ik niet wachten totdat 2013 begint, want er staan ook alweer hele gave uitdagingen te wachten.

 

2012 in vogelvlucht, een aantal hoogtepunten

 • In januari heb ik sessies mogen doen met verschillende teams vanuit de School of Business van Stenden Hogeschool. Sessies met als doel om de proposities van de verschillende opleidingen scherper in beeld te brengen.
 • Verder was ik samen met de “25 onder de 25” van Sprout aanwezig bij de Big Improvement Day, we mochten hier in gesprek met (toen) de Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen.
 • En gaf ik een lezing aan MKB ondernemers uit Emmen over “succesvol samenwerken = succesvol ondernemen”. Deze ondernemers kwamen met name uit de wereld van toerisme, horeca en recreatie, en staan voor een mooie uitdaging om gezamenlijk nieuwe proposities te ontwikkelen.
 • Februari begon met een dagvoorzitterschap bij het “Innovationaliseringscongres” van VNO-NCW Noord in samenwerking met AIESEC op Groninger Airport Eelde, erg mooie locatie en een interessant congres. Ook gaf ik de eerste van drie trainingen over “Online Strategie” voor Intermediair Trainingen voor onder andere deelnemers van KPN en AEGON.
 • Daarnaast werd in februari het boek “Business Model You” gelanceerd waaraan ik mijn bijdrage heb geleverd. Direct mocht ik aan de slag met het verzorgen van workshops en een masterclass over dit boek (onder andere tijdens de Kijk op je Loopbaan-dag van Brooklyn Groep).
 • In maart ben ik aan de slag gegaan als interim CMO van Factlink en daar met name bezig geweest met het ontwikkelen van scherpe proposities op basis van een marktverkenning. “Factlink, because the web needs what you know”.
 • Daarnaast heb ik samen met Lars Sorensen en Robert Schulte een tweedaagse gedaan met de Familie Westland, de familie achter het familiebedrijf Westland Kaasspecialiteiten (vooral bekend van Old Amsterdam en Maaslander). Doel van deze tweedaagse bijeenkomst was vooral meer verbinding creëren tussen de verschillende familieleden.
 • Op maandag 2 april was ik dagvoorzitter tijdens het tweejaarlijkse congres “Horeca in de Podiumkunsten”. Een dag vol interessante sprekers over kansen voor nieuwe businessmodellen, betere samenwerking en gastvrijheid in de wereld van theaters en podia.
 • Samen met mijn vader, Ben Venneman, heb ik een lezing gegeven voor Dura Vermeer over het belang van personal branding voor young professionals op basis van het Business Model You. En was ik dagvoorzitter tijdens het Marketingcongres VISION2012 in Tilburg.
 • Ik ben gestart met het coachen van ondernemer en trainer Bert van Dijk van de Leary Academy; belangrijkste doel van onze gesprekken: het realiseren van structureel meer omzet. Dit traject loopt nog steeds en wordt in 2013 naar tevredenheid van beide kanten vervolgd. Overigens is zijn boek “Relaxt omgaan met lastige types” een absolute aanrader.
 • Bij MediaCT organiseren ze regelmatig Friday Afternoon Sessions, ik mocht er eentje verzorgen over “online en offline marketing kunnen niet zonder elkaar”. Deze volledige lezing is terug te kijken via de website van MediaCT.
 • 2012 is ook het jaar waarin ik ben begonnen met het regelmatig schrijven van columns voor MKB Servicedesk. Ik schreef onder andere al een column over het belang van een Raad van Advies, de kansen van werk uitbesteden en over focus op je core business.
 • Ik mocht een lezing geven over Ondernemerschap voor Dienst Regelingen van het Ministerie van Economische Zaken op een prachtige locatie in het kerkje van Oud-Zuilen en voor Scolea een tweetal lezingen over “Ondernemen” tijdens hun diploma-uitreikingen.
 • Heb ik vanuit verschillende plekken mogen werken: Alicante, Parijs, Aix-en-Provence, Hamburg, Antwerpen et cetera. Waarbij komend jaar ik nog vaker vanuit Aix-en-Provence zal gaan werken. Voor mij plek inspirerende plek, waar goede ideeën ontstaan en tot bloei komen. Er liggen veel kansen onder andere ook vanuit PROVENCE PROMOTION, de Economic Development Agency van de regio Marseille-Aix.

Dank aan iedereen met wie ik mocht kennismaken, met wie ik mocht samenwerken, die mij inspirerende, die mij scherp hebben gehouden dit jaar. Ik ga met volle kracht vooruit. Komend jaar ga ik me bezig houden met het realiseren van meer omzet voor MKB bedrijven, het geven van lezingen, maar ook met het in de markt lanceren van een aantal nieuwe concepten. Tref ik jullie weer volgend jaar?

Voor nu hele fijne Kerstdagen en een inspirerend, succesvol en gezond 2013!