Meer omzet verwacht voor Familiebedrijven

07 april 2014 door Floris Venneman in Ondernemerschap

familiebedrijfVandaag kwam ING met het bericht dat familiebedrijven optimistisch zijn over 2014. Zo’n 75% van de familiebedrijven denkt dit jaar omzetgroei te realiseren. De bedrijven verwachten gemiddeld uit te komen op een omzetgroei van 7 procent. De familiebedrijven realiseerden vorig jaar gemiddeld een omzetgroei van vijf procent. Dat zien we ook bij onze klanten, veelal ook familiebedrijven. Toch is deze groei opvallend, in Nederland was er namelijk sprake van een economische krimp in 2013. De familiebedrijven die omzetgroei wisten te realiseren, zijn innovatief, hebben voldoende omvang, zijn internationaal actief, financieel solide en opereren veelal in een nichemarkt.

Continuïteit waarborgen

Voor familiebedrijven is groei meer een middel om de continuïteit van het bedrijven te waarborgen, dan een doel op zich. Continuïteit is bij 80 procent van de bedrijven de belangrijkste doelstelling.

Professionaliseringsslag

Toch verschillende (groei)ambities van familiebedrijven niet veel van die van niet-familiebedrijven. Het lijkt er op dat familiebedrijven de afgelopen jaren een professionaliseringsslag hebben doorgemaakt. Het onderscheid zit voornamelijk in de structuur en cultuur van een bedrijf dan in de bedrijfsvoering. Het gaat bij familiebedrijven voornamelijk om het evenwicht tussen de familie- en de bedrijfsbelangen.