Geniet van het talent om je heen

30 augustus 2012 door Floris Venneman in Ondernemerschap

Geïnspireerd op een artikel van Matt Cheuvront dat hij schreef op zijn blog “Life without pants” schrijf ik onderstaande blog. Hij heeft het in zijn blog over hoe je een “mensch” wordt, Matt refereert hierbij naar wat Guy Kawasaki als definitie hanteert van een “mensch”.

“A mensch is someone to admire and emulate, someone of noble character. The key to being “a real mensch” is nothing less than character, rectitude, dignity, a sense of what is right, responsible, decorous.”

Matt trekt dit door en stelt zichzelf de vraag: “Hoe word je een mens dat follow-waardig is?”, om even in social media termen te blijven. In het boek van Brenda Martinuzzi (The Leader as a Mensch: Become the Kind of Person Others Want to Follow) vindt hij twaalf manieren om een “mensch” te worden. Een aantal hiervan inspireren mij en wil ik graag delen.

2. Geniet van talent om je heen.
Word een talent jager. Geniet van het talent om je heen. De wereld is een stuk groter dan je denkt. Laat je daarom niet tegengehouden door de angst voor concurrentie, maar omarm het juist en leer van degenen die ongelooflijke dingen aan het doen zijn en zoek manieren om met hen samen te werken.

4. Breng meer tijd door in de “beginner’s mind”.
We houden onszelf voor dat we ons continue moeten opstellen voor nieuwe dingen, dat we onszelf moeten blijven ontwikkelen. Durf jezelf eens vragen te stellen. Sta jezelf toe even af te dwalen in gedachten. Als perfectie zou bestaan (wat ik niet geloof) kan alleen worden gerealiseerd door middel van proberen, jezelf uitdagen, maar vooral door dingen te doen.

8. Wees blij voor anderen.

Heb je ooit het gevoel gehad dat je heel hard hebt gewerkt en erg je best hebt gedaan, maar anderen niet bij kon houden? Laat je niet vangen in die “rat race” van het leven. Alles is relatief en er is altijd wel iemand beter dan jij. Focus op het ondersteunen van anderen in hun successen. En ik garandeer je dat het de beste manier is om een sterk netwerk te bouwen.

Voor de negen andere punten die Matt omschrijft lees hier het (Engelstalige) artikel.