Ondernemingsplan in een A4

01 mei 2013 door Floris Venneman in Ondernemerschap

Voor MKB Servicedesk heb ik weer een nieuwe column geschreven. Deze keer over het schrijven van een Ondernemingsplan in een A4.

ondernemer_ondernemingsplan“Dagen, nachten, weken of zelfs maanden zwoegen op een ondernemingsplan: het zal veel startende ondernemers bekend in de oren klinken. Bedenk je eens wat er zou gebeuren als je deze tijd en energie zou steken in het verbeteren van je product of dienst. Of nog beter: in het vinden en contracteren van je eerste klant(en).

Stop met schrijven
Mijn advies: stop met schrijven en ga de wereld in. Praat met klanten, potentiële leveranciers en investeerders. Ja, je moet een plan hebben, een richting bepalen. Maar dat kan ook in één A4. Dus stop met het schrijven van een ondernemingsplan van 150 pagina’s en een exploitatiebegroting voor de komende 5 jaar. Gebruik de volgende 5 stappen om jouw ondernemingsplan te maken.

Stap 1. Waarom besta je?
Waarom ben je dit bedrijf begonnen (of ga je dit bedrijf beginnen)? Wat zijn jouw drijfveren om te kiezen voor de markt waarin je actief gaat worden en hoe staat het met je passie voor je bedrijf?
Oftewel: waarom heeft jouw bedrijf bestaansrecht? Misschien wel de moeilijkste vraag van allemaal, maar wel erg belangrijk om over na te denken. Het is de basis van alles!”
Ga voor de stappen 2, 3, 4 en 5 naar de website van MKB Servicedesk.