Spreken volgens de regels?

22 april 2012 door Floris Venneman in Algemeen

Gisterochtend sprak ik tijdens het Elite Seminar voor een groep ondernemers over de zeven succesfactoren voor ondernemerschap. Zelden zo’n energieke en enthousiaste groep gezien, zeker voor een zondagochtend rond de klok van 10:00 uur.

Ik heb een eigen manier van spreken, een eigen manier van mezelf presenteren. Veel energie, hoog tempo en veel interactie. Helaas kan ik slecht stilstaan op één plek, ik moet bewegen, door de zaal lopen. Als ik “de regels voor het spreken voor publiek” erop na sla moet ik wel een heel slechte spreker zijn.

Over het algemeen bereid ik me nauwelijks voor, ik vertel gewoon mijn verhaal vanuit mijn ervaringen, ideeën en mijn visie. Ik heb geen briefje met de belangrijkste punten voor me liggen en ook spreek ik niet rustig vanachter een katheder. Toch krijg ik achteraf eigenlijk altijd goede commentaren en zijn mijn toehoorders enthousiast over mijn verhaal (de inhoud) en de manier waarop ik het breng (de vorm). Daar doe ik het voor: de mensen voor wie ik spreek inspireren en activeren met mijn verhaal.

Tot slot zijn er naar mijn idee een viertal belangrijk tips voor (beginnende) sprekers:

  1. Blijf dichtbij jezelf, spreek op de manier waar jij je prettig bij voelt.
  2. Vertel je eigen verhaal en gebruik zoveel mogelijk praktijk voorbeelden.
  3. Maak écht verbinding met je toehoorders.
  4. Sta open voor vragen, opmerkingen en ideeën vanuit de zaal.