Verschillende “soorten” MKB ondernemers

10 april 2013 door Floris Venneman in Klanten, Ondernemerschap

Motivaction heeft in samenwerking met reclamebureau N=5 een onderzoeksmodel ontwikkeld ten behoeve van het MKB: BusinessLocus. Ze contstateren dat er grote verschillen zijn tussen de ondernemers. Deze gaan verder dan alleen verschillen in branche, omzet, winstgevendheid en bijvoorbeeld personeelsomvang.

Venterprise is altijd opzoek naar interessante MKB ondernemers met mooie uitdagingen.

Er zijn een zestal groepen te benoemen:

  • Jagers (4%): altijd op zoek naar nieuwe kansen en uitdagingen, sterke behoefte om iets groots neer te zetten. Willen aanzien en roem verwerven.
  • Experts (22%): zelfstandigheid is de belangrijkste drijfveer, willen zelf de dienst uitmaken. Inhoudelijk gedreven, en weten het daarom altijd beter.
  • Einzelgängers (1%): autonomie is een doel op zich, onaangepast en het liefst zonder medewerkers Die lopen alleen maar in de weg.
  • Hoeders (13%): sterk verantwoordelijkheidsgevoel voor de onderneming en mensen. Vinden het werk leuk maar voelen zich niet echt een ondernemer.
  • Pragmatici (26%): praktische no-nonsense-ondernemers die uit liefde voor het vak ondernemen. Volgen vernieuwingen maar lopen niet voorop.
  • Ontplooiers (34%): creatieve en innovatieve ondernemers. Voelen uitdagingen en zoeken daarom vooruitgang, willen verder. Opvallend vaak een vrouw.

In welke groep herkent u zich het meest? Meer weten over het onderzoek en de uitgewerkte profielen van de bovengenoemde groepen ga naar de website.